Liofilizaty – przegląd marek
liofilizaty
Branża

Liofilizaty – przegląd marek

Redakcja skalnik.pl / 13 października 2016

poprzednim przewodniku dotyczącym żywności liofilizowanej przedstawiliśmy wszystkie zalety oraz proces związany z przygotowaniem pełnowartościowej porcji długoterminowej żywności. Z każdym sezonem popularność tego rodzaju pożywienia rośnie, a marki oferujące liofilizaty zwiększają ofertę i katalog dostępnych produktów. Minęły czasy, gdy w sprzedaży dostępna była jedna, góra dwie marki, mające w swoim menu niewiele smaków i rodzajów szybkich posiłków. Teraz wybór liofilizatów jest naprawdę duży. W tym tekście opiszemy rynek liofilizatów dostępnych aktualnie w sprzedaży.

Słowem wstępu

W ofercie Skalnika znajdziesz produkty najlepszych firm – tych znanych od wielu sezonów, a także nowych producentów, którzy bez wątpienia w krótkim czasie podbiją smakiem polski rynek. Produkcja żywności długoterminowej odpowiada na potrzeby rynku i nie zamyka się tylko w klasycznych ramach oferujących jedynie standardowe dania obiadowe. Wymogi i potrzeby entuzjastów outdooru spowodowały, iż w ofercie światowych liderów żywności liofilizowanej pojawiły się produkty niezawierające alergenów, na przykład glutenu czy laktozy. Oferty dań obiadowych poszerzyły się o dania wegetariańskie i wegańskie. Bogaty wybór liofilizatów trafić może w potrzeby i gusta szerokiego odbiorcy, który wśród dań liofilizowanych chce znaleźć ulubione smaki.

liofilizat voyagerNowości od marki Voyager

Kilka dni temu w ofercie sklepów turystycznych Skalnik pojawiła się nowa marka liofilizatów. Produkowane są one przez francuską firmę Falières Nutrition, która jest obecna na światowym rynku outdoorowym od roku 1992. Właśnie wtedy marka wprowadziła do sprzedaży pierwsze dania liofilizowane przygotowane specjalnie dla speleologów, alpinistów i żeglarzy. Oprócz produkowania żywności liofilizowanej, francuska marka pomaga w sytuacjach kryzysowych i współdziała z wojskiem oraz organizacjami pozarządowymi. Służby ratownicze, Czerwony Krzyż i organizacja Lekarze Świata niejednokrotnie współdziałały z firmą przy rozwiązywaniu nagłych problemów. Voyager prócz tradycyjnych dań liofilizowanych, posiada zestawy żywności niezbędnej podczas klęsk żywiołowych. Podstawowe racje żywnościowe, a od 1998 roku także dania samopodgrzewające się, to część produkcji Falières Nutrition. Voyager w szerokiej galerii gotowych porcji liofilizowanych pochwalić się może jedną z bogatszych kart produktowych, która zaspokaja potrzeby miłośników outdooru. W gamie liofilizatów Voyager oprócz klasycznych smaków typu kurczak z ryżem, znajdują się linie smakowe obejmujące nowe, czasem zaskakujące receptury. Kuchnia francuska, dania z ryb i owoców morza oraz dania z kuchni orientalnej i egzotycznej to tylko część propozycji. Voyager nie zapomniał także o weganach i wegetarianach, którzy mogą wśród produktów marki znaleźć odpowiednią dla siebie żywność. Francuski producent wzbogacił swoją linię produktową o dania zawierające produkty organiczne i ekologiczne. Przykładem może być musli organiczne lub organiczny gulasz z marokańskiego kurczaka. Voyager to również żywność liofilizowana dla osób nietolerujących pewnych alergenów. Dania bezglutenowe, posiłki pozbawione laktozy, a także produkty bez sodu lub o zmniejszonej jego zawartości stanowią pokaźną część katalogu producenta. Oprócz dań obiadowych marka daje możliwość wyboru kilku rodzajów deserów i gotowych śniadań. Voyager jako jedna z nielicznych firm oznacza w opakowaniu poziom wody, do którego należy zalać liofilizowany posiłek. To duże ułatwienie, dzięki któremu bez problemu i w kilka chwil przyrządza się kompletny obiad czy przekąskę.

Przygotowanie liofilizowanego posiłku Voyager

Lyofood

żywność liofilizowana lyofoodNa rynku żywności liofilizowanej możemy pochwalić się produktem klasy „made in Poland”. Polska firma LyoExpedition weszła całkiem niedawno szturmem na rynek gotowych dań liofilizowanych. Bezkompromisowe podejście do tworzenia żywności, najlepsze składniki oraz niezrównany smak to sztandarowe cechy marki LyoFood. Firmę doceniono szybko na branżowych targach za metody przyrządzania, innowacyjność i smak dań. Nieustanny rozwój marki sprawia, że LyoFood poszerza stale swoją ofertę i coraz ekspansywniej wchodzi na europejski rynek. Liofy LyoFood całkowicie zaspokajają zapotrzebowanie energetyczne żeglarzy, alpinistów i ekstremalnych sportowców, dostarczając im niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wartości odżywczych, witamin i minerałów. O dania liofilizowane LyoFood troszczą się stale dietetycy i specjaliści od żywienia. Posiłki nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaku ani sztucznych aromatów. Wśród dań marki znaleźć można porcje dla jednej i dwóch osób. Specjalnością marki są także powiększone dania pojedyncze, które przydają się przy naprawdę dużym wydatku energetycznym. Wśród klasycznych dań kuchni międzynarodowej znalazło się miejsce na polska klasykę. Bigos i schab w koperku biją rekordy popularności wśród kupujących. Na opakowaniu zawsze znajduje się informacja o kaloryczności potrawy, masie posiłku przed i po uwodnieniu. Lyo Expedition to również linia dań wysokokalorycznych. Doskonałym przykładem jest jaglanka z malinami, która zapewnia energię na poziomie 916 kcal. Dania obiadowe to nie wszystko. LyoFood pochwalić można za zdrowe i smaczne owoce liofilizowane i warzywa w proszku, z których można przyrządzić smakowite smoothies.

Travellunch

To jedna z najdłużej dostępnych w Skalniku marek oferujących długoterminową żywność liofilizowaną. Wszystkie liofilizaty Travellunch to smaczne, pełnowartościowe oraz doskonale zbilansowane dania. Z tego powodu są one wybierane często przez wspinaczy, alpinistów, żeglarzy. Ich smak doceniono już niemal w każdym zakątku świata. Żywność liofilizowana Travellunch to dania obiadowe z mięsem, dania obiadowe wegetariańskie oraz śniadania, zupy i desery. Dania obiadowe Travellunch’a dostępne są w wersji dla jednej lub dwóch osób. Obiady Travellunch są chętnie wybierane przez konsumentów, ponieważ bogate menu pozwala na wybór spośród szerokiej oferty receptur, którą bez trudu można dopasować do własnych preferencji. W ofercie marki znajdują się dania bez alergenów. Kurczak Hot-Pot w podwójnej porcji nasyci dwie osoby, lub jednego głodomora cierpiącego na wilczy apetyt. Travellunch to świetny wybór na wyprawę, w trakcie której szybkość przygotowania posiłków decyduje o szybkości działania. Starannie dobrane składniki bez trudu zaspokajają potrzeby osób, które wyczynowo uprawiają sport lub mierzą się z ambitnymi outdoorowymi zadaniami.

Trek’n Eat

Jest to marka należąca do szwajcarskiego koncernu Katadyn Group. W jej skład wchodzi także szwedzka marka Optimus. Ten producent to od wielu lat lider na europejskim rynku żywności liofilizowanej. Katalog marki obejmuje proste potrawy, pojedyncze składniki, przekąski, zupy oraz smaczne dania główne. Przygotowanie posiłków Trek’n Eat jest bardzo proste, wystarczy gorąca woda i dziesięć minut cierpliwości. Po tym czasie smaczne i zbilansowane danie jest gotowe. Wśród produktów szwajcarskiego producenta znaleźć można wysokobiałkowy płynny pokarm, a także sproszkowane soki owocowe. Po uwodnieniu są one doskonałą możliwością na szybkie uzupełnienie straconej podczas wysiłku energii, witamin i mikroelementów.

 

Żywność liofilizowaną o różnych smakach, wysokoenergetyczną, niskotłuszczową oraz pozbawioną alergenów znajdziesz bez trudu w stacjonarnych sklepach turystycznych Skalnik oraz w sklepie internetowym Skalnik.pl.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:
Zobacz również:

Możliwość komentowania została wyłączona.