Być jak Prometeusz, czyli jak wybrać kuchenkę turystyczną
kuchenka turystyczna
Porady

Być jak Prometeusz, czyli jak wybrać kuchenkę turystyczną

Redakcja skalnik.pl / 02 kwietnia 2015

Ogień, by go zdobyć Prometeusz naraził się bogom Olimpu. A co Ty zrobisz by go mieć?
Na szczęście nie musisz wspinać się na szczyt Olimpu, ani uciekać się do kradzieży. Wystarczy, że kupisz kuchenkę turystyczną. Jak wybrać tę jedyną, odpowiadającą dokładnie Twoim potrzebom? Podpowiadamy w niniejszym tekście.

Co kraj, to obyczaj czyli najpierw sprawdź dokąd jedziesz

Wyobraź sobie, że jesteś w swoim wymarzonym miejscu, tym jedynym na świecie. Rozbijasz namiot, wyciągasz z plecaka zestaw do gotowania, odkręcasz zawór kuchenki i… okazuje się, że butla z paliwem jest pusta. I co teraz? No cóż, czeka Cię wycieczka do najbliższego sklepu ze sprzętem turystycznym. Jeśli zajmie to kilka godzin – świetnie, może Cię jednak czekać kilkudniowa wyprawa do oddalonego o kilka dni drogi dużego miasta. Kiedy wreszcie udaje Ci się tam dotrzeć okazuje się, że owszem, w ofercie sklepu jest paliwo do kuchenek, ale nie takie, jakiego potrzebujesz!

Aby uniknąć takich niespodzianek, już na etapie zakupu kuchenki warto sprawdzić – jaki rodzaj paliwa (ewentualnie typ zaworów) jest w danym miejscu na świecie najbardziej rozpowszechniony. A jest w czym wybierać!

Rodzaje kuchenek turystycznyych

Do wyboru mamy palniki turystyczne na gaz, paliwo ciekłe lub stałe.

Oczywiście każde z tych rozwiązań ma swoje mocne i słabe strony.

kuchenka gazowaKuchenki gazowe

Najbardziej rozpowszechnione wśród miłośników outdooru w Polsce. Są stosunkowo lekkie i nie zajmują dużo miejsca w plecaku. Najlżejsze z nich (np. FMS-300 Titanium marki Fire-Maple) mogą ważyć zaledwie 45 gram!

Gotowanie na nich również jest proste. Wystarczy połączyć palnik z kartuszem, odkręcić kurek i zapalić gaz. Kłopoty z turystycznymi palnikami gazowymi zaczynają się wraz ze spadkiem temperatury i wzrostem wysokości bezwzględnej. Jeśli zamierzamy używać palnika w warunkach zimowych, lub wysoko w górach – warto pomyśleć o kuchence na paliwo ciekłe. W takich warunkach znacznie spada ciśnienie w kartuszu i palniki gazowe po prostu zawodzą. Częściowo można rozwiązać ten problem kupując specjalistyczne kartusze z mieszanką zimową jak Primus Winter. Jednak największym minusem kuchenek gazowych jest niedostępność kartuszy z gazem w wielu regionach świata (np. w Azji).

Jeśli zdecydujesz się na zakup kuchenki turystycznej na gaz pamiętaj, że kartusze gazowe występują w dwóch standardach: z gwintem – EN-417, oraz bez (tzw. połączenie zaciskowe) – CV 270/470. Większość palników współpracuje tylko z jednym z rodzajów kartuszy. Dlatego zanim zdecydujesz się na konkretny model, dowiedz się jakie kartusze (o ile w ogóle) będą dostępne w regionie, do którego się wybierasz. Rozwiązaniem może być palnik który współpracuje zarówno z kartuszami nakręcanymi jak i zaciskowymi np. Primus Express Duo.

Kuchenki na paliwo ciekłe

Jeśli wybierasz się w wysokie góry, planujesz gotowanie w warunkach zimowych lub Twoim celem są miejsca na świecie, gdzie kartusze z gazem są trudno dostępne (np. Indie, Rosja, Mongolia) – kuchenka na paliwo ciekłe będzie najlepszym rozwiązaniem. Wiele kuchenek współpracuje z różnymi rodzajami paliw: benzyną, olejem napędowym czy spirytusem co znacznie upraszcza logistykę podróżowania. Dodatkowo, inaczej niż w przypadku palników zasilanych gazem, spadek ciśnienia i temperatury nie wpływa znacząco na zmniejszenie ich wydajności.

Oczywiście to rozwiązanie ma również wady. Turystyczne kuchenki na paliwo ciekłe są znacznie cięższe od palników gazowych i trudniejsze w obsłudze. Dodatkowo – brudzą naczynia, i wymagają serwisowania (czyszczenia przewodów i dysz). Cena kuchenek na paliwo ciekłe jest też zazwyczaj znacząco wyższa, niż kuchenek gazowych.

Kuchenki wielopaliwowe z możliwością podłączenia kartusza

Na rynku dostępne są również kuchenki na paliwa płynne przystosowane jednocześnie do zasilania gazem (np. kuchenka Whisperlite Universal amerykańskiej marki MSR, lub Gemini wyprodukowana przez brytyjski GoSystem). To najbardziej wszechstronne rozwiązanie.

Wadą takich kuchenek jest ich znaczny ciężar i wysoka cena. Ich parametry (czas gotowania wody, wydajność) będą zmieniały się w zależności od tego, jakiego rodzaju paliwa użyjesz.

Kuchenki na paliwo stałe

Wyróżnia je niska waga i bardzo mała objętość, są też bardzo łatwe w obsłudze. Taką kuchenkę (np. Poceket Large marki Esbit), wraz z zapasem paliwa, po złożeniu możemy wsunąć do kieszeni kurtki. Ich wadą jest mała wydajność. Kuchenki na paliwo stałe świetnie sprawdzą się tam, gdzie liczy się każdy gram – na przykład w czasie krótkiego trekkingu „na lekko”.

Ekologiczne rozwiązania

Moda na ekologię zatacza dziś coraz szersze kręgi. Nie wystarczy już zabieranie śmieci by zanieść je do najbliższego miejskiego kontenera. Dziś szuka z jednej strony ekologicznych rozwiązań szuka się w nowych technologiach, z drugiej – w powrocie do natury. Z obu tych nurtów czerpią twórcy opalanej biopaliwem (np. szyszkami, drewnem, peletem) kuchenki BioLite CampStove, która łączy w sobie funkcję palnika i baterii. Obok piecyka zamontowane jest bowiem urządzenie, które zamienia energię cieplną na elektryczną! Jeśli więc bycie eko jest dla Ciebie priorytetem, kuchenka CampStove będzie wyborem idealnym.

Diabeł tkwi w szczegółach, czyli na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie kuchenki turystycznej

Rozmiar ma znaczenie

Wie o tym każdy wytrawny backpacker, włóczęga czy wspinacz. Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego modelu turystycznego palnika, sprawdź ile waży wybrana przez Ciebie kuchenka oraz czy można ją składać i jak dużo miejsca zajmuje po złożeniu

Ciężar – unikaj jak ognia

Na to ile waży kuchenka mają wpływ materiały, z jakich została wyprodukowana. Najlżejsze palniki to te, które wykonano z aluminium i tytanu ( tak, jak FMS-300 Titanium marki Fire-Maple).

Niezawodność, czyli długie i szczęśliwe życie

Im prostsza kuchenka, tym mniej elementów może się w niej zepsuć. W przypadku zaawansowanych technicznie kuchenek gazowych, najbardziej zawodnym elementem są piezo zapalniki, dlatego warto mieć zawsze przy sobie zapalniczkę lub pudełko zapałek.

Chroń to, co najcenniejsze – czyli ochrona płomienia

O tym, jak bardzo wiatr utrudnia rozpalenie ognia najlepiej wiedzą Ci, którzy kiedykolwiek próbowali zapalić ognisko przy pomocy jednej zapałki. Aby uniknąć takich problemów, zdecyduj się na palnik z radiatorem, który nie tylko ułatwia rozpalenie płomienia, ale również znacznie zwiększa wydajność kuchenki. Od kilku lat czołową marką oferującą takie rozwiązania jest JetBoil (np. Jetboil SUMO GCS lub Flash), ale świetnie sprawdzą się również produkty marki Fire Maple (np. zestaw do gotowania FMS – X2), Therm-A-Rest (MSR WindBoiler™ Stove System), czy też marki Primus (Primus Lite Plus).

 

Wciąż nie wiesz, którą kuchenkę wybrać? Czekamy na Ciebie w sklepie i na www.skalnik.pl.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:
Zobacz również: