Liofilizaty Travellunch
Branża

Liofilizaty Travellunch

Anna Śliwa / 20 grudnia 2022

Pakując plecak na wędrówkę w górach, na pustyni, na wypad na nocowanie w lesie, narciarską lub rowerową wyprawę, czy spływ kajakowy, na pewno zawsze stajesz przed pytaniem „a co z jedzeniem”? Bez niego ani rusz, a nie zawsze na szlaku trafi się schronisko, bar czy inne miejsce, gdzie można zjeść posiłek. Dlatego zabranie ze sobą jedzenia, które będzie nie tylko pełnowartościowe, ale jeszcze nie obciąży zanadto plecaka to kluczowe wyzwanie. Od wielu lat dania liofilizowane są odpowiedzią na te potrzeby podróżników, wędrowców i wszystkich, którzy cenią wolność podczas outdoorowych przygód. Poznaj ofertę liofilizatów Travellunch na śniadania, obiady i kolacje w terenie.

Czym są liofilizaty?

Liofilizaty to pełnowartościowe posiłki, które poddawane są procesowi zamrażania i suszenia. Dzięki temu usuwana jest z nich woda i stają się lekkie oraz pakowne. Po ponownym nawodnieniu są gotowe do spożycia w nie więcej niż 15 minut.

Proces liofilizacji przebiega dwuetapowo. Najpierw ugotowane dania są zamrażane w temperaturze poniżej -40 stopni Celsjusza. Niska temperatura działa bakteriobójczo. Powoduje także wyginięcie wszelkich mikroorganizmów, które mogłyby powodować powstawanie pleśni czy prowadzić do fermentacji produktu. Po zamrożeniu posiłki trafiają do tak zwanej próżni średniej, gdzie odparowywana jest z nich cała woda. W efekcie otrzymujemy żywność w stanie suchym, która zachowuje wszystkie składniki odżywcze, białka, witaminy i inne mikroelementy. Po nawodnieniu ma także swój oryginalny smak.

Poznaj produkty i tym samym poznaj markę Travellunch.

Dania Travellunch będą z Tobą tam, gdzie nogi poniosą (fot. Travellunch)

Posiłki liofilizowane zamykane są w hermetycznych torebkach. Są one wodoodporne, dzięki czemu zawartość jest chroniona przed zawilgnięciem. Do środka wkładany jest pochłaniacz tlenu w niewielkiej torebce. Pamiętaj, aby zawsze przed przyrządzeniem posiłku wyjąć go z opakowania.

Jak przygotować posiłek liofilizowany?

Liofilizaty to nie tylko posiłek pełnowartościowy, ale także szybki do przygotowania. Nie potrzebujesz do tego niczego poza łyżką i gorącą wodą. Niewiele, prawda? Wodoodporna torebka z powodzeniem zastąpi garnek, a dzięki strunowemu zamknięciu będziesz mógł ją odstawić do nawodnienia. Wybierając liofilizaty jako podstawę wyżywienia na szlaku lub w podróży musisz więc mieś ze sobą palnik lub kuchenkę oraz naczynie, w którym zagotujesz wodę. Można oczywiście otrzymać też wrzątek w schroniskach lub poprosić o niego w mijanych obiektach, ale nie zawsze będziesz mieć do nich dostęp. Lepiej zdać się na własne wyposażenie, by móc w każdej chwili sięgnąć po swoją dawkę energii.

Dania liofilizowane przyrządzisz szybko i prosto (fot. Travellunch)

Skoro jest łatwo, to musi być i szybko. Liofilizaty to najszybszy sposób przygotowania pełnowartościowego posiłku w terenie. Gotujesz wodę, wlewasz do opakowania do wyznaczonej wysokości, dokładnie mieszasz, zamykasz i odstawiasz na 6 do 12 min., zależnie od instrukcji na torebce. Nawet jeśli robisz tylko krótką przerwę w podróży albo jesteś zmęczony po całym dniu intensywnego wysiłku masz pewność, że szybko zaspokoisz głód.

Dania liofilizowane Travellunch

Travellunch to wiodąca niemiecka marka, która od ponad 30 lat zajmuje się produkcją posiłków liofilizowanych. Są one wybierane przez podróżników i sportowców, znajdują się w wyposażeniu uczestników wypraw w najdalsze zakątki ziemi. Posiłki produkowane są w fabrykach w Niemczech i podlegają pełnej kontroli na każdym etapie powstawania.

Dania liofilizowane są lekkie i pakowne (fot. Travellunch)

W ofercie Travellunch znajdziesz dania śniadaniowe, obiadowe i na kolację, a także słodkie przekąski. Są one pakowane w opakowaniach pojedyncze i podwójne. Podwójne wystarczą z powodzeniem na posiłek dla dwóch osób. Często używają ich też osoby o wyższym zapotrzebowaniu energetycznym. Podczas wypraw przygotowanie podwójnego posiłku może być też bardziej praktyczne- część możesz zjeść od razu, a resztę zamknąć w termosie do przechowywania żywności i otworzyć ponownie nawet po kilku godzinach.  

Kliknij w link i zobacz jakie liofilizaty Travellunch serwuje ten producent.

Travellunch – skomponuj swój jadłospis na cały dzień

Jakie potrawy przygotował dla podróżników i wielbicieli outdooru Travellunch? Wybór jest bardzo szeroki. Chcę Ci pokazać poszczególne grupy dań, dzięki którym skomponujesz swoje własne menu wyjazdowe.

Dzień zaczynamy od śniadania, które musi dać Ci podbudowę do pokonywania całodziennych wyzwań. W ofercie Travellunch znajdziesz wybór dań muesli z jagodami, owocami, czekoladą oraz wysokobiałkowe muesli proteinowe. Jeśli potrzebujesz z rana solidnego zastrzyku energii możesz też sięgnąć po pieczone ziemniaczki z szynką.

Travellunch- pełnowartościowy posiłek gdziekolwiek jesteś (fot. Travellunch)

Podczas przerwy w ciągu dnia możesz zjeść jedną z liofilizowanych zup Travellunch. Do wyboru masz m.in. zupę gulaszową, rosół z makaronem, krem ziemniaczany, ostrą zupę indonezyjską z kurczakiem oraz zupę pomidorową.

Najszersza oferta niemieckiej marki obejmuje dania główne. Znajdziesz tu różne rodzaje makaronów z dodatkami, Buef Stroganoff, kilka wersji curry, ziemniaki z sosami i innymi dodatkami, chili con carne, risotto lub kaszę kuskus z dodatkami.

Ofertę Travellunch uzupełniają słodkie przekąski – desery, które z jednej strony będą dobrym zastrzykiem energii, z drugiej zaś osłodzą spędzony na szlaku dzień. Możesz wybrać pudding ryżowy z jabłkami i cynamonem, desery owocowe, jogurtowe lub mus czekoladowy.

Posiłki Travellunch dla wegetarian, wegan i osób ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi

Jeśli wolisz dania wegetariańskie możesz sięgnąć po curry ze szpinakiem, makaron z sosem serowym, ziemniaki z soczewicą lub szpinakiem, makaron z grzybami czy risotto wegetariańskie. Dla wegan Travellunch przygotował wegański kuskus, oraz makaron Napoli  i Bolognese bez dodatków pochodzenia zwierzęcego.

Marka nie zapomina też o osobach ze specjalnymi wymaganiami żywieniowymi. W ofercie znajdziesz produkty bez glutenu jak risotto z mięsem lub wegetariańskie, ziemniaki z soczewicą i szpinakiem, a także dania bez laktozy – wegański kuskus, Nasi Goregne, paellę z krewetkami czy nudle z kurczakiem.


Jeśli wybierasz się w podróż, na wędrówkę czy inne outdoorowe wyzwanie musisz pamiętać o właściwym odżywianiu. Nie znajdziesz lepszego połączenia niskiej wagi, pakowności i wartości odżywczych niż liofilizaty. Oczywiście, kosztowanie lokalnej kuchni to wspaniały element każdej podróży, ale jeśli wiesz, że nie będziesz mieć takiej możliwości sięgnij po dania liofilizowane. Dzięki temu szybko i łatwo przygotujesz swój codzienny posiłek.

Zobacz wszystkie dania liofilizowane z naszej oferty.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:
Zobacz również:

Możliwość komentowania została wyłączona.