Śniadania i desery Voyager
Liofy Voyager na śniadanie
Branża

Śniadania i desery Voyager

Redakcja skalnik.pl / 10 listopada 2023

Dania liofilizowane są już dobrze znane polskim turystom. Liofy to jednak świetny pomysł nie tylko na główny posiłek w ciągu dnia. W ofertach outdoorowych marek znajdziesz liofilizaty, które doskonale nadadzą się na szybkie i smaczne śniadanie pod namiotem. Liof może być również przekąską dodającą energii w ciągu dnia. Co na śniadanie i deser proponuje Voyager – francuski producent żywności liofilizowanej?

Żywność liofilizowana Voyager

Ponad 30 lat doświadczenia w produkcji długoterminowej żywności – taką historią może pochwalić się francuska marka Voyager. Długodystansowcy, wspinacze, alpiniści, speleolodzy, żeglarze, survivalowcy i wiele innych osób zdążyło przez ten czas zaprzyjaźnić się z daniami liofilizowanymi proponowanymi przez tę firmę. Tym z was, którzy nie mieli jeszcze okazji wypróbować liofów, wytłumaczę jednak najpierw krótko, czym właściwie jest żywność liofilizowana.

Liofilizaty Voyager zima
Liofilizaty to świetny pomysł na jedzenie na zimowym kempingu (fot. Voyager)

Liofilizacja to jeden z najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych sposobów na długie przechowywanie żywności. Po zamrożeniu ugotowanego dania, odparowuje się z niego wilgoć pod bardzo niskim ciśnieniem. Tak zakonserwowane danie jest całkowicie zabezpieczone przed rozwojem bakterii i jednocześnie zachowuje pełnię wartości odżywczych oraz smakowych. Co ważne dla turystów, dzięki odparowaniu wody danie liofilizowane jest bardzo lekkie (wagę mięsa czy ryb można zredukować nawet o 80%!) i nie zajmuje dużo miejsca. Możesz więc zapakować wiele porcji do plecaka i nie martwić się tym, jak to wszystko uniesiesz na szlaku.

Przygotowanie dania liofilizowanego jest też bardzo proste. Wystarczy nieco wody oraz łyżka. Danie liofilizowane zalewasz odpowiednią ilością wody bezpośrednio w opakowaniu (opakowania Voyager mają dodatkowo miarkę z zaznaczonym zalecanym poziomem wody). Następnie mieszasz wszystko dokładnie i odstawiasz na kilka minut. Potem możesz już się cieszyć gorącym, smacznym i zdrowym posiłkiem.

Co wyróżnia dania Voyager?

Voyager rozwija swoją ofertę liofów już od ponad 30 lat. Nic więc dziwnego, że jest ona bardzo zróżnicowana. Dania mięsne (np. pożywna wołowina z ryżem i pestkami dyni), wegetariańskie (pyszne i rozgrzewające chili w wersji wege), gęste zupy, owocowe przekąski, energetyczne koktajle – liofilizacja jest dobra na wszystko.

Żywność liofilizowana francuskiej marki powstaje na bazie wiedzy i doświadczeń naukowców, dietetyków, eksploratorów, wojskowych. Dzięki temu posiłki są zdrowe, smaczne i dostarczają wszystko, co twoje ciało potrzebuje na szlaku. Produkowane przez Voyager liofilizaty zawierają składniki wysokiej jakości pochodzące w dużej mierze z ekologicznych upraw i hodowli. W składzie liofów nie znajdziesz natomiast konserwantów ani chemicznych ulepszaczy.

Voyager zdaje sobie sprawę z różnorodnych potrzeb osób ruszających w góry, więc nie proponuje wszystkim posiłków „na jedno kopyto”. Unikasz cukru? Nie możesz jeść konkretnych składników? A może tradycyjne przepisy kulinarne przemawiają do ciebie bardziej niż wyszukane smaki kuchni francuskiej? Voyager na pewno zaproponuje ci takie liofy, które spełnią twoje oczekiwania.

Francuska marka nie zapomina też o społecznej odpowiedzialności biznesu. Opakowania na liofy powstają z ekologicznych materiałów, a przy produkcji marka używa energii pochodzącej z odnawialnych źródeł (słoneczna i geotermalna). Voyager współpracuje również z organizacjami humanitarnymi (m.in. Czerwony Krzyż) niosącymi pomoc ludziom po kataklizmach naturalnych. Dania liofilizowane sprawdzają się bowiem również jako żywność pierwszej potrzeby w kryzysowych warunkach.

Nie tylko obiady – śniadanie w górach Voyager

Budzik dzwoni przed świtem. Chcesz jeszcze pospać, ale tego dnia czeka cię wiele kilometrów do przejścia na szlaku. Wygrzebujesz się więc spod śpiwora i w ciasnej przestrzeni namiotu próbujesz zorganizować sobie śniadanie. Bułki, ser, ogórki, nożyk – znalezienie wszystkich rzeczy zajmuje wiele cennego czasu. Zastanawiasz się więc, czy poświęcać jeszcze więcej minut na zagrzanie wody na owsiankę czy może ograniczyć się do batonu energetycznego. Chcesz już ruszać, ale żołądek domaga się konkretnej porcji. Tak, śniadanie pod namiotem to często skomplikowana sprawa.

Dlaczego jednak nie rozwiązać jej tak samo jak kwestii głównego posiłku w ciągu dnia? W ofercie Voyager znajdziesz dania liofilizowane, które świetnie nadadzą się na smaczne, szybkie i zdrowe śniadanie w górach.

Liofilizaty Voyager na śniadanie to przede wszystkim różnorodne musli. Zbożowe z czekoladą albo rodzynkami, musli granola z owocami, musli czerwone owoce – wybierz swoje ulubione albo zapakuj po jednym opakowaniu z każdego rodzaju, aby na szlaku cieszyć się różnymi smakami.

Musli czekoladowe Voyager
Musli i kawa? Śniadanie idealne!

Co najważniejsze, proponowane przez Voyager liofilizaty na śniadanie w górach można przygotować przy użyciu zimnej wody. Nie trzeba więc tracić czasu na jej podgrzewanie. Wystarczy zalać musli odrobiną pitnej wody i wymieszać. Po dwóch minutach można już zasiadać do posiłku. Jest to więc świetny sposób na błyskawiczne i pełnowartościowe śniadanie w górach. A po posiłku wystarczy umyć łyżkę, wrzucić puste opakowanie do worka na śmieci i można już ruszać na szlak.

Żywność liofilizowana to również dobry pomysł na śniadanie w trakcie wakacji w kamperze. Zamiast tracić czas na ustalanie, kogo dzisiaj kolej na przygotowanie śniadania, zalejcie musli, zjedzcie i ruszajcie w dalszą drogę. W pełni sił i bez straconych nerwów.

Przekąski Voyager – zastrzyk energii na szlaku

Do wieczora jeszcze daleko, ale tobie, po stromym podejściu brakuje już sił? Pogoda się pogarsza i morale spada? A może trafiliście w tak piękne miejsce, że koniecznie musisz spędzić tam nieco więcej czasu (a drugie śniadanie jest świetną wymówką do tego)? Voyager i na takie sytuacje ma rozwiązanie.

Słodkie i owocowe przekąski zapewnią zastrzyk energii, aby każdy dzień na szlaku móc wykorzystać w stu procentach. Tego typu liofy sprawdzą się również jako wieczorny deser po głównym posiłku.

Jakie słodkie dania liofilizowane proponuje Voyager?

Kruszonka z jabłkami i malinami lub z jabłkami i bananami to przekąska zawierająca dużo węglowodanów. Zapewni ci więc szybki kop energetyczny w trudnej sytuacji. Sprawdzi się nie tylko na szlaku i polu namiotowym, lecz również w pracy czy po treningu.

voyager liofilizaty baner

Kruszonka to pyszna żywność liofilizowana, ale wymaga ona zalania gorącą wodą. Jeśli nie masz czasu na gotowanie wody, a potrzebujesz zastrzyku energii, wypróbuj mus czekoladowy lub jabłkowy. Te liofilizaty Voyager można przygotować przy użyciu samej zimnej wody. Po wymieszaniu liofa musisz więc tylko odczekać kilka minut i już możesz cieszyć się słodką przekąską.

Mus czekoladowy
Mus czekoladowy to słodki zastrzyk energii w kryzysowej sytuacji (fot. Voyager)

Na śniadanie musli, w ciągu dnia mus jabłkowy, po dotarciu na kemping makaron z kurczakiem, a na deser kruszonka z owocami – liofilizaty Voyager stanowią już na tyle rozbudowaną ofertę, że ułożenie przy ich pomocy całodziennego menu nie jest żadnym problemem. Korzystaj więc śmiało z błyskawicznych, zdrowych oraz smacznych propozycji francuskiej marki i nie martw się więcej tym, co będziesz jeść na szlaku. Dania liofilizowane rozwiążą twoje wszystkie kulinarne problemy.

Katarzyna Hałupka

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:
Zobacz również:

Możliwość komentowania została wyłączona.