Voyager to brand należący do firmy Falières Nutrition, która już od przeszło 30 lat zajmuje się produkcją długoterminowej żywności. Podobnie jak w przypadku innych marek outdoorowych, historia Voyagera bierze swój początek z outdoorowej pasji. Marka założona została przez Rèjane Falières i Jeana-Michela Falières, którzy dobrze wiedzą, jak ważnym aspektem jest odżywianie podczas podróżowania i organizowania ekspedycji. Od lat dziewięćdziesiątych XX w. marka tworzy i doskonali receptury dań liofilizowanych dla speleologów, alpinistów, turystów i żeglarzy.
Jedzenie liofilizowane
Firma jest nie tylko producentem żywności liofilizowanej. Voyager to również odpowiedzialny biznes, który dba o środowisko naturalne, współdziała z organizacjami pozarządowymi i wspiera ludzi – nie tylko tych z wielką pasją do outdooru, lecz tych, którzy zostali dotknięci skutkami kataklizmów lub wojny. Naczelne wartości marki to jakość, solidarność i poszanowanie dla natury. Pierwsze dania powstają już w 1992 r., zaś od 1994 r. jedzenie liofilizowane Voyager pojawia się jako marka i sukcesywnie buduje swoją pozycję wśród francuskich producentów żywności o długim terminie do spożycia. Dziś Voyager to lider wśród francuskich producentów liofilizatów. Firma sukcesywnie rozwija się na przestrzeni lat i tworzy kolejne produkty dla potrzeb „nomadycznego cateringu”. W 1998 r. marka rozpoczyna produkcję dań samopodgrzewających i staje się producentem żywności, która dedykowana jest dla wojska i służb ratowniczych. Społecznie odpowiedzialna strategia firmy zaowocowała linią produktów, w której znalazła się żywność pierwszej potrzeby i racje żywnościowe gotowe na wypadek kataklizmów i klęsk naturalnych. Firma współpracuje z Czerwonym Krzyżem i organizacją Lekarze Świata.
Dania liofilizowane
Outdoorowa kolekcja, to dania liofilizowane, zupy, energetyczne koktajle i liofilizowane owocowe przekąski. Dania na potrzeby outdooru tworzone są na bazie doświadczeń osób związanych z marką. Oprócz fachowców marki Voyager należy wymienić tu naukowców, dietetyków, wojskowych, marynarzy i eksploratorów realizujących śmiałe wyprawy. Dla Voyagera priorytetem jest jakość. Wysoka dbałość o dobór składników zaowocowała kilkoma liniami liofilizatów. W katalogu producenta znaleźć można dania o niskiej zawartości cukru, dania pozbawione konkretnych alergenów, a także dania powstające z produktów pochodzących z ekologicznych upraw i hodowli. Nie brakuje również przepisów z linii vege i vegan. Zbilansowane potrawy liofilizowane Voyager dostarczają potrzebnej energii, sycą i uzupełniają zapotrzebowanie osób aktywnych na substancje odżywcze. Liczy się w nich również smak. Liofy Voyager to smaki kuchni francuskiej, wyszukane dania z owocami morza i proste, ale pożywne posiłki przyrządzone według receptur ludzi zamieszkujących górskie tereny. Różnorodność oferty zadowoli gusta kulinarne każdego pasjonata outdooru i doda mu sił do przeżywania następnych przygód. Potrawy pakowane są w szczelne opakowania z ekologicznych materiałów. Produkcja ma miejsce w południowej Francji, na obszarze, który chroniony jest ze względu na walory przyrodnicze. Przy produkcji używa się energii z odnawialnych źródeł, energii słonecznej i geotermalnej.