Żywność liofilizowana
żywność liofilizowana
Porady

Żywność liofilizowana

Redakcja skalnik.pl / 07 października 2015

Żywność liofilizowana jest bardzo często mylona z jedzeniem w proszku, Osoby, z którymi rozmawiałem na ten temat, trzymały na jednym poziomie tzw. „Gorący kubek” z porcją obiadową „liofila”, który kosztuje ok 20 zł.  Postanowiłem napisać dokładny tekst żeby rozwiać wszystkie wątpliwości dotyczące tego jedzenia.

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces, któremu są poddawane np. potrawy żeby wydobyć z nich ok. 90 % wody. Pierwszą czynnością jest zamrożenie tego do ok. -40 stopni, a następnie, poprzez specjalną maszynę próżniową, przywracanie temperatury pierwotnej. Dochodzi wtedy do wyodrębnienia pary wodnej. To oczywiście jedynie zarys całego procesu, ale już możemy sobie ustalić, że w domowych warunkach nie będziemy tego w stanie zrobić.

Ciekawostka: Jeżeli pijesz kawę rozpuszczalną to przeczytaj sobie, co jest na etykiecie. Kawa rozpuszczalna powstaje na dwa sposoby, jednym z nich jest właśnie liofilizacja.

Kto wymyślił żywność liofilizowaną

Proces ten w przypadku jedzenia został wdrożony na większą skalę podczas II wojny światowej, w USA. Realne zagrożenie brakiem żywności i problem z transportowaniem jej, doprowadziły do pierwszych eksperymentów dla wojska. Bardzo szybko zaczęto również korzystać z tej metody do robienia zapasów. Kolejnym krokiem było wysłanie takiej żywności w kosmos, astronauci od samego początku zajadali „liofy”, bo ich waga była 1/10 wagi posiłku. Ograniczało to, przede wszystkim, koszty wysyłania jedzenia w kosmos. W obecnych czasach z żywności liofilizowanej korzystają wszystkie wojska i służby, ale również sportowcy czy miłośnicy wycieczek górskich oraz biwakowania.

liofilizaty lio

Liofilizaty polskiej marki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych.

Zalety jedzenia liofilizowanego

– Waga jedzenia – to jest bezdyskusyjnie najważniejsza zaleta, porcja obiadowa, która posiada ponad 600 kalorii waży niecałe 150 gram! Czyli 10 obiadów może ważyć coś ok. 1 kg, nic lepszego jeszcze nie wynaleziono.

– Kaloryczność – tutaj jest najbardziej widoczna różnica pomiędzy zwykłym chemicznym jedzeniem a żywnością liofilizowaną. Kaloryczność jest zdecydowanie większa, nie zjadamy pustych kalorii tylko pełnowartościowy posiłek obiadowy.

– Różnorodność potraw – mamy kilkadziesiąt różnego rodzaju potraw, w tym także wegetariańskie i wegańskie oraz dla diet religijnych.  To już nie te czasy, kiedy przez cały tydzień jadłeś makaron z sosem pomidorowym, masz wybór i z niego korzystaj.

– Proste przygotowanie – w przypadku liofilizowanego jedzenia nie ma wielkiej filozofii. Każdą potrawę zalewasz odpowiednią ilością wody (uwaga może się ona różnić w poszczególnych przypadkach), porządnie mieszasz i czekasz 10 min. Podano do stołu!

– Długi okres przydatności – okres przydatności do spożycia to przynajmniej kilka lat, dlatego kupując większą ilość nie musisz się martwić o to czy wszystko zjesz na pierwszej wyprawie.

– Temperatura – przechowywać je można w normalnych warunkach, nie potrzebujesz wielkiej zamrażarki żeby trzymać zapasy jedzenia.

– Nie potrzebujesz naczyń – dla niektórych może się to okazać sporym plusem, porcje są w pojemnikach, które się zalewa wodą, jesz bezpośrednio z niego.

Wady jedzenia liofilizowanego

– Cena – cena jednej porcji obiadowej to ok. 20 zł, dla niektórych to się może okazać barierą. Jeżeli nie musimy się ograniczać z bagażem i ciężar nie stanowi dla ciebie problemu to nie musisz korzystać z jedzenia liofilizowanego.

 

liofilizaty trek'n eat

Liofilizowane dania Trek’N Eat.

 

Rynek liofilizatów

Technologia Liofilizacji stała się tak popularna, że niektóre firmy wypuściły specjalne produkty ułatwiające jedzenie tego typu potraw. Opakowanie Liofilizatu przeważnie jest wysokie i zwykła łyżka nie pozwala na zjedzenie potrawy do końca bez wysmarowania do połowy ręki np. sosem pomidorowym. Dlatego też możemy kupić specjalną wydłużaną łyżkę, która ma nam ułatwić takie zadanie. Kolejnym interesującym dodatkiem jest pokrowiec na liofa wykonany z neoprenu, pozwala dłużej utrzymać temperaturę, co jest szczególnie przydatne podczas konsumpcji na dużym mrozie.

Wiodącymi na rynku producentami żywności liofilizowanej są Travellunch i polski LyoFood. Jedzenie liofilizowane to to nie tylko porcje obiadowe ale też zupy, śniadania i desery. Ostatnio coraz większą popularność zdobywają także liofilizowane owoce oraz pyszne smoothies owocowe i warzywne w których specjalizuje się właśnie LyoFood. Coraz więcej powstaje dań wegetariańskich i wegańskich. Oprócz dużego wyboru marki LyoFood, tego typu obiadów możesz szukać w liofilizatach Voyager. Dostępne tylko w Skalniku wegetariańskie liofy tej francuskiej marki znajdziesz tutaj.

Ale czy to smakuje?

Zdania na ten temat są podzielone, mnie osobiście przypadły do gustu i zawsze, kiedy liczy się dla mnie waga zabieram przynajmniej kilka obiadów. Warto zabrać kilka różnych żeby nie popaść w monotonię smaku. Przed większą wyprawą, kiedy jesteś zmuszony jeść taką żywność proponuję zakupić na próbę kilka opakowań różnych producentów i zjeść przed podjęciem decyzji o wyborze. Pozwoli ci to uniknąć rozczarowania już na samej wyprawie a i też będziesz wiedział jak dokładnie to smakuje. Jeszcze jedna drobna uwaga, liofilizaty w środku zawierają torebeczkę, która ma pochłaniać wilgoć, były przypadki, że ktoś, tak jak w zupkach chińskich myślał, że to przyprawy ….. Zdecydowanie będzie lepiej dla twojego żołądka jak wyrzucisz tę torebkę do śmieci… Smacznego.

Chcesz wiedzieć więcej o liofach? Przeczytaj nowszą poradę, w której przeprowadziliśmy test kilku marek. Znajdziesz w niej też film, a w nim test smaku dań liofilizowanych.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:
Zobacz również: