Kije skitourowe są jednym z najważniejszych i tak naprawdę podstawowych elementów wyposażenia, bez którego nie ma szans na podchodzenie czy też zjeżdżanie na nartach w terenie. Bez kijków nigdzie nie zajedziesz. Oferta kijków skitourowych dostępnych na rynku outdoorowym jest bardzo szeroka. W sprzedaży znajdują się produkty najlepszych marek outdoorowych oraz firm specjalizujących się tylko i wyłącznie w produkcji i projektowaniu sprzętu narciarskiego. Kije skiturowe posiadają specyficzną konstrukcję oraz inne długości (są dłuższe) w porównaniu ze standardowymi kijkami trekkingowymi. Kije wykorzystywane do narciarstwa skitourowego są produkowane w trzech podstawowych konfiguracjach technicznych: dwuczęściowej, trzyczęściowej oraz w wersji ze stałą długością. Kije skitourowe w wersji 2 częściowej charakteryzują się większą odpornością na wygięcia boczne w porównaniu z wersją trzyczęściową. Drobnym mankamentem tej konstrukcji są zdecydowanie dłuższe elementy kijów przygotowanych do transportu. Kije jednoczęściowe najczęściej stosowane są przez profesjonalnych zawodników, którzy startują w zawodach skirunningowych. Podstawowym materiałem do produkcji kijów narciarskich skitourowowych jest aluminium. Jest ono wykorzystywane ze względu na swą wytrzymałość mechaniczną, trwałość oraz lekkość. Cienkościenne rurki wykonane są z różnego rodzaju stopów tego lekkiego metalu. Najtańsze produkty, które są oferowane przez nieznanych producentów często wykorzystują najsłabszy stop AL 5000. Jest on miękki a poszczególne segmenty kijków podatne są na uszkodzenia. Nie mówiąc o zdecydowanie większej wadze tego rodzaju produktu. Dodatkowo należy zwrócić uwagę, iż najtańsze kije skitourowe mogą mieć miękkie końcówki stalowe, które w trakcie kilku przejść tracą swoje właściwości związane z przyczepnością do podłoża. My polecamy produkty tylko uznanych producentów, którzy w swoich wyrobach stosują lepsze jakościowo stopy metalu. Zdecydowanie udanym wyborem jest stop AL 7000 zapewniający lekkość oraz wysoką wytrzymałość. Producenci akcesoriów skitourowych oprócz stopów aluminium do produkcji kijków wykorzystują także niezwykle lekkie rurki wykonane z laminatów syntetycznych. Najczęściej jest to laminat z włókna karbonowego. Lżejszego i wytrzymalszego od aluminium. Kije karbonowe niestety są zdecydowanie droższe w porównaniu z tradycyjnymi konstrukcjami aluminiowymi. Jest to związane z metodami i czasochłonnością obróbki tego pierwszego materiału konstrukcyjnego. Każdy kijek wykorzystywany do aktywności jaką jest skitouring, posiada szersze talerzyki. Najczęściej nazywane talerzykami śnieżnymi. Ich średnica często przekracza 10cm. Pozwala to na komfortowe przemieszczanie się w terenie pokrytym świeżym i głębokim śniegiem. Ważnym elementem konstrukcyjnym kijków są końcówki oraz rączki. Końcówki mogą być wykonane ze stali lub węglików spiekanych. Polecamy te drugie ze względu na nieporównywalnie większą trwałość oraz przyczepność na zalodzonej lub skalistej powierzchni. Rączki wykonywane są w przeważnie z utwardzanego veluru lub gumy. Praktycznie wszystkie modele posiadają dodatkowe przedłużenia rękojeści wykonane z twardej pianki. To rozwiązanie ułatwia chwyt kijka poniżej rączki bez konieczności jego regulowania. Jednocześnie piankowe przedłużenia są zdecydowanie przyjemniejsze podczas chwytania kijka gołą ręką. Pozostaje jeszcze kwestia regulacji długości kijków. Coraz bardziej popularny, niezawodny i łatwy w użyciu jest system regulacji zewnętrznej. Regulacja polega na otwarciu specjalnej dźwigni na jednym z dwóch segmentów kijka. System regulacji wewnętrznej jest tańszy w produkcji, ale bardziej zawodny. Często po kilku sezonach używania, bez odpowiedniej konserwacji, regulatory wewnętrzne należy wymieniać na nowe a niejednokrotnie zapieczone kijki, nie chcą się rozkręcić. W naszej ofercie znajdziesz kije skiturowe takich światowych liderów jak Dynafit, Black Diamond oraz Komperdell. Posiadamy także w sprzedaży kije skiturowe Grivel, które obejmują linię specjalistycznych kijków będących kombinacją kijka narciarskiego z chowanym w osłonie rękojeści ostrzem wzorowanym na grocie czekana.