Kuchnia obozowo wyprawowa wymaga zastosowania odpowiednio zaprojektowanego sprzętu, który jest dostosowany do szybkiego, bezproblemowego, a także ekonomicznego przygotowania gorącego posiłku. Rynek kuchenek turystycznych obejmuje kilka systemów i wiele modeli, które są dostosowane do rozmaitych aktywności terenowych. Rewolucję na rynku produktów zaprojektowanych do gotowania rozpoczęła w roku 2001 amerykańska marka Jetboil.
Kuchenka turystyczna
Założycielami firmy byli Dwight Aspinwall i Perry Dowst. Pomysł na zrewolucjonizowanie kuchni obozowej narodził się z frustracji właścicieli marki, którzy mieli dość ciężkich systemów używanych na rynku w tym czasie. Przygotowali innowacyjną konstrukcję palnika i naczynia do gotowania. Unikatowy system polegał na połączeniu obu elementów w jedną całość. Tak powstała kuchenka gazowa turystyczna jetboil. Dodatkowa nowość w systemie kuchenki jetboil polegała na zastosowaniu specjalistycznego użebrowania naczynia, które zostało zamontowane w jego dolnej części. System użebrowania dna menażki do gotowania, umożliwił zdecydowane podniesienie sprawności palnika, które zostało zrealizowane poprzez ochronę płomienia przed wpływem czynników zewnętrznych oraz optymalne rozprowadzenie energii płomienia po dnie garnka. Pierwsze prototypy kuchenek turystycznych gazowych opracowane przez projektantów marki składały się z prostego palnika oraz garnka. Ale wyniki pomiarów laboratoryjnych były bardzo obiecujące. Ostatecznie wprowadzony do sprzedaży palnik Jetboil był dopracowany pod każdym względem. System Jetboil zapewniał użytkownikom doskonałe parametry związane z obniżeniem czasu potrzebnego do zagotowania 1 litra wody, oszczędności paliwa, a w szczególności obniżenia wagi samego palnika oraz naczynia do gotowania.
Jetboil nowe modele i kartusze gazowe
Dodatkową zaletą palników Jetboil jest optymalny projekt, który zapewnia kompaktowość związaną z transportem. Koncepcja wszystkich palników Jetboil polega na tym, że do naczynia mieści się palenisko oraz standardowy kartusz gazowy Jetboil o wadze 100g. Amerykański producent w kolejnych lata obecności na rynku sprzętu turystycznego opracował kilka linii produktowych, zaprojektowanych do konkretnych aktywności outdoorowych. Najprostszym i podstawowym modelem z kolekcji palników oferowanych turystom jest Jetboil Zip. Ten personalny system gotowania jest bardzo prosty i łatwy w obsłudze. Posiada wszystkie zalety systemów jetboil takie jak: kompaktowość, niską wagę oraz system FluxRing® rozprowadzający energię płomienia po dnie garnka. Wszystkie naczynia Jetboil stosowane w liniach produktowych, wyposażone są w elastyczna pokrywkę z otworem do nalewania płynów oraz otworem odpowietrzającym, przez który odprowadzana jest para wodna generowana w trakcie gotowania. Dodatkowym elementem wyposażenia każdej kuchenki Jetboil jest specjalna osłona neoprenowa, która opasuje naczynie do gotowania. Osłona pełni funkcję izolatora oraz utrzymuje temperaturę już ugotowanego płynu lub posiłku. Elementem wykańczającym każdy garnek jest uchwyt wykonany z taśmy syntetycznej. Najbardziej rozpowszechnionym i optymalnie dopasowanym do aktywności turystycznych jest model Jetboil Flash. Oprócz systemu FluxRing®, palniki serii Flash wyposażone są w zapalnik piezoelektryczny umożliwiający szybkie odpalenie ognia bez względu na miejsce używania kuchenki oraz warunki atmosferyczne. Modele Flash umożliwiają zagotowanie porcji wody w czasie około 2 minut. Dodatkowym atutem tego modelu jest wyposażenie w specjalny panel na osłonie kubka do gotowania, który umożliwia ocenę stopnia nagrzania wody. Palniki Jetboil wyposażone są także w trójnóg zabezpieczający palnik przed przewróceniem się w trakcie gotowania. Dla sprzętowych minimalistów oraz miłośników wspinaczki w ekstremalnych warunkach, amerykański producent opracował Jetboil Minimo. Palnik jest wyposażony w specjalny reduktor, który utrzymuje stałe ciśnienie gazu i odpowiednią wydajność palnika do temperatury -60C. Palniki klasy Minimo są wyposażone w kubek do gotowania o odmiennej konstrukcji. W serii tej, garnki posiadają obniżoną wysokość, co umożliwia łatwiejsze jedzenie bezpośrednio z naczynia.