The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług oraz działań marketingowych - zgodnie z Polityką prywatności.Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. W toku przeglądania naszego portalu możemy gromadzić informacje pochodzące z twojego komputera (tzw. Profilowanie). Szczegółowe informacje, w tym o prawie sprzeciwu znajdziesz w Polityce Prywatności.
Aby sprawdzić dostępność w sklepach stacjonarnych, wybierz najpierw kolor i rozmiar dla tego produktu.
Jeśli widzisz dostępność towaru w danym sklepie i składasz zamówienie z odbiorem osobistym, nie oznacza to, że zakupy można odebrać od razu. Zamówienia z odbiorem osobistym realizujemy z magazynu głównego w ciągu 1 dnia roboczego. O możliwości odbioru zakupów poinformujemy Cię mailowo.
Danie (573) wołowina z ryżem i pestkami dyni 185 g jest smacznym, sycącym i pełnowartościowym posiłkiem, które dostarczy energii na długie godziny wędrówki czy innych outdoorowych aktywności. Danie nalezy do serii energetycznych dań, które powiększono do 1000 kcal. Taki obiad będzie odpowiedni dla osób, które nie tolerują glutenu zostało skomponowane z najwyższej jakości produktów, w tym pochodzącej z Francji wołowiny.
Połączenie ryżu, mięsa i pestek z dyni sprawia, że posiłek ma dużo wartości odżywczych. Daje tez energię potrzebną w podróży czy wędrówce i świetnie uzupełnia utracone składniki odżywcze. Duże opakowanie, z którego można uzyskać po nawodnieniu prawie pół kilogramowe danie nada się zarówno dla osoby o dużym apetycie, jak i dla dwóch, które nie potrzebują jeść aż tak dużo. Proces przygotowania składników, jak i późniejszej obróbki sprawia, że jest to danie pełnowartościowe i sycące, zaś receptura nadaje mu oryginalny smak i charakter.
Jak każde danie liofilizowane także wołowina z ryżem od firmy Voyager jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy zalać zawartość torebki do wyznaczonej linii, zamieszać i po niecałych 10 min można rozkoszować się smakiem oraz zaspokoić głód. To bardzo ważne szczególnie po męczącym dniu, że nie trzeba czekać na posiłek zbyt długo, a jego przygotowywanie nie powoduje dalszego zmęczenia. Czas, w którym liofilizat nasiąka wodą wystarcza akurat by rozpakować plecak czy postawić namiot. Nie bez znaczenia jest fakt, że posiłek właściwie „przygotowuje się sam”. Danie zapakowane jest w poręczną, nieprzemakalną torebkę, która mieści się nawet w kieszeni plecaka, a jego waga nie stanowi zbyt dużego obciążenia podczas wędrówki.
Właściwości
niewielka waga i duża pakowność
posiłek pozwalający uzupełnić utracone podczas aktywności wartości odżywcze
seria dań powiększonych do 1000 kcal; polecane na duży wysiłek i duży głód
pełnowartościowy i sycący
po uwodnieniu daje prawie pół kilo pysznego dania
oryginalny smak
pestki dyni dające energię na dalsze aktywności
danie z wołowiną pochodzącą z Francji
bez glutenu
bardzo szybkie przygotowanie, poniżej 10 min
może być przygotowane bezpośrednio w opakowaniu
do przygotowania wystarczy łyżka i gotująca woda
Technologie
Wartość energetyczna 1026 kcal (porcja)
Porcja pojedyncza powiększona
Uczulenia bez glutenu, bez jajek, bez orzechów, bez ryb, bez owoców morza, bez soi
Alergeny laktoza, seler
Waga netto: 185 gpo uwodnieniu:465 g
Ilość potrzebnej wody 280 ml
NISKA WAGAPORCJA POWIĘKSZONAZNACZNIK POZIOMU WODYBEZ GLUTENU
Składniki: podgotowany ryż 30%, olej słonecznikowy, suszona-mrożona wołowina 16%, skrobia, nasiona dyni 5,4%, syrop glukozowy, por 2,7%, marchewka 2,7%, mleko, tłuszcz i białko wołowe, cebula, sól, pieprz, cukier, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, maltodekstryna, aromaty (seler). Wołowina – kraj pochodzenia Francja. Alergeny: laktoza (mleko), seler Sposób przygotowania: zawartość opakowania zalać 280 ml wody, do wysokości znacznika. Wymieszać bardzo dokładnie. Zamknąć i odstawić na 5-8 min. Danie jest gotowe do jedzenia.
Żywność liofilizowana jest bardzo popularną wersją odżywiania się podczas długich wędrówek wśród turystów. Coraz szersza grupa miłośników gór zabiera do plecaka liofilizaty. Taka żywność świetnie sprawdza się podczas podróży. Wielu zadaje sobie pytanie co to jest liofilizacja. To proces, w którym zamrożone produkty poddawane są suszeniu. Podczas tego procesu cała woda z tych produktów zostaje usunięcia. Ten typ żywności od dawna był wykorzystywany przez himalaistów. Obecnie jedzenie liofilizowane jest idealnym rozwiązaniem dla turystów górskich, alpinistów czy wspinaczy.
Na czym polega liofilizacja
Pierwszym etapem liofilizacji jest zamrożenie żywności, które są przechowywane w temperaturze poniżej -40 stopni Celcjusza. Tak niska temperatura jest odpowiedzialna za wyginięcie wszystkich bakterii i mikroorganizmów, które mogłyby spowodować powstawanie pleśni czy fermentowanie. W następnym etapie żywność trafia do tzw. próżni średniej, w której dochodzi do parowania wody. Podczas gdy żywność jest w tzw. próżni średniej, dostarczane jest też ciepło, które podtrzymuje sublimację oraz wymraża powstałą parę wodną. Po przebyciu całej drogi procesu liofilizacji otrzymywana jest żywność liofilizowana. Temu procesowi może być poddawana większość produktów, pod warunkiem że w swoim składzie ma wodę oraz jedną z trzech substancji: białko, tłuszcz lub węglowodany.
Żywność liofilizowana - idealny wybór na trekking
W dziale liofilizatów sklepu Skalnik znajdują się gotowe dania liofilizowane, które po zalaniu gorącą wodą, są gotowe do spożycia w kilka minut. Czołowi producenci liofilizatów to polski Lyo Food oraz Travellunch i Trek’n’Eat Taka żywność posiada swoje zalety. Potrawy powstałe w procesie liofilizacji nie tracą swoich właściwości odżywczych. To pełnowartościowe posiłki, które zapewniają niezbędne składniki odżywcze każdemu turyście. Liofilizaty są w postaci bardzo kompaktowej, mało ważą i zajmują niewiele miejsca w plecaku czy torbie podróżnej. Wyróżniają się niską wagą, która najczęściej wynosi od 6 do 10 procent wagi początkowej. Ponadto taka żywność jest bardzo trwała i posiada długi termin ważności do spożycia. Brak wody, która jest usunięta podczas procesu liofilizacji powoduje, że żadne mikroorganizmy nie rozwijają się, co daje tak długi czas przydatności liofilów. Każda torebka z żywnością liofilizowaną jest szczelnie, hermetycznie zamknięta i zawiera pochłaniacz tlenu. Ta żywność nie zawierająca konserwantów. Zachowuje w pełni smak i zapach jedzenia. Największą jej zaletą jest łatwość i szybkość w przygotowaniu. Bardzo ułatwia spożywanie posiłków w terenie, gdy nie ma możliwości przygotowywania jedzenia. Nie zabiera czasu na długie przygotowania, po prostu zalewasz i jesz. Kolejną zaletą jest różnorodność posiłków. Można zjeść zupę, danie główne i również deser. Są też wersje dla wegetarian oraz przygotowane zgodnie z dietą religijną. Jest też wada. Proces liofilizacji jest długotrwały i kosztowny, dlatego żywność liofilizowana jest dość droga. Należy pamiętać, że produkty liofilizowane muszą być przechowywane w suchych warunkach. Gdy zabieramy taką żywność w góry, należy dodatkowo ją zapakować, aby napotkany na szlaku nas deszcze, nie wpłynął na jej właściwości.
Zrezygnuj z konserw. Wybierz liofilizaty i zyskaj różnorodność smaków
Dział liofilizaty oferuje szeroką gamę smaków w opakowaniach jedno i dwuosobowych. Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, zupa serowa fondue po szwajcarsku lub dziczyzna dla smakoszy – to tylko niektóre dania, jakie można zakupić. W daniach warzywnych wyraźnie można rozróżnić groszek, fasolkę i kukurydzę, jajecznica pachnie smażoną cebulką, a między zębami chrupią kawałki bekonu. Wybór deserów jest również bardzo duży: krem karmelowy z amaretto, waniliowa legumina ryżowa czy mus czekoladowy, to tylko niektóre z propozycji dań wyprawowych firmy Trek’n eat. Znajdują się tu również propozycję żywności liofilizowanej marki Lyo Expedition czy Travellunch. Oosby na specjalnych dietach również mogą wybrać liofilizaty. W naszej ofercie znajduja się liofilizaty wegetariańskie oraz wegańskie.