Voyager jest firmą, która produkuje posiłki liofilizowane od ponad 20 lat. Czym jest żywność liofilizowana? Produkty liofilizowane, lub inaczej liofilizaty, to po prostu gotowe posiłki, które poddano specjalnemu procesowi wysuszania po zamrożeniu. Dosłownie polega on na pierwotnym zamrożeniu, czy to gotowego posiłku, czy też składników, które posłużą do jego późniejszego przygotowania, a następnie poddaniu ich procesowi suszenia. Taki zabieg pozwala odprowadzić od 70 do 96 procent wody zawartej w produktach. Powoduje też znaczne ograniczenie rozwoju mikroorganizmów, a także sprawia, że w jedzeniu naturalnie nie zachodzą reakcje enzymatyczne. Pierwotnie technologia liofilizacji służyła do przechowywania dużej ilości krwi w okresie II Wojny Światowej, później służyła do przygotowywania posiłków dla astronautów. Teraz, po wielu latach rozwoju technologicznego, jej cena spadła na tyle, by móc posłużyć do przygotowania posiłku, który zabierzesz ze sobą w góry, czy na wycieczkę rowerową. Voyager zaczął produkować żywność liofilizowaną już w latach 90 ubiegłego wieku i w przeciwieństwie do swoich konkurentów inwestuje przede wszystkim w smak swoich potraw. Tutaj od razu nasuwa się skojarzenie z puree ziemniaczane z boczkiem, jakie często można znaleźć na półkach z gotową żywnością w popularnych i tanich supermarketach. Dania oferowane przez francuską firmę mają z nim niewiele wspólnego. Choć Voyager ma w swojej ofercie rosół, czy proste dania w stylu “makaron w sosie…” to jednak w menu znajdziemy też znacznie bardziej ciekawe propozycje, na przykład marokański Tajine, lub kurczaka po baskijsku. W ofercie firmy znajdują się również po prostu liofilizowane warzywa i owoce, które można po prostu zalać wodą i jeść bez żadnego dalszego przygotowania. Jeżeli jednak nie chcemy po prostu kupić gotowego dania, a chcemy samodzielnie ugotować coś na łonie natury, to dzięki specjalnej linii liofilizowanych składników możemy także po prostu zabrać ze sobą liofilizowane warzywa, przyprawy, a nawet kawałki mięsa. Potem wystarczy zalać je wodą i odpowiednio przyrządzić. Produkowane przez Voyager liofilizaty to nie tylko dania mięsne i łatwe w przygotowaniu gulasze, ale także sałatki, kilka rodzajów jajecznic, a także linia produktów dla wegetarian i wegan. Żywność liofilizowana Voyager nie jest zresztą sprzedawana tylko i wyłącznie z myślą o turystach lub alpinistach. Równie często po te produkty sięgają żołnierze, a nawet kierowcy rajdowi lub kierowcy ciężarówek, którzy wyruszają w daleką trasę. W zasadzie każdy komu zależy na jakości spożywanych posiłków i jednocześnie dobrym smaku powinien je wypróbować. Swoje liofilizaty Voyager opisuje jako produkty łatwe w przygotowaniu. I tak jest w istocie - wystarczy przygotować 200 lub 360 mililitrów wrzątku (zależnie od tego czy przygotowujemy danie dla jednej, czy dla dwóch osób), otworzyć torebkę, zalać zawartość wodą, dobrze wymieszać i zamknąć na kilka minut. Nie trzeba nawet wtedy się zatrzymywać i specjalnie czekać - można maszerować dalej. Dania liofilizowane oferowane przez francuską markę Voyager mogą również być zalane zimną wodą – w szczególności dotyczy to muesli. Oczywiście część dań dostępna jest w wersjach dla dwóch osób. Ostatnią, niezwykle ważną cecha, o której nie mozna zapomnieć jest niewielka waga tych posiłków. Poddane procesowi suszenia posiłki tracą od 70 do 96% wody, a co za tym idzie znaczną część własnej wagi i masy. Oznacza to, że często zamknięte, fabrycznie gotowe posiłki ważą zaledwie 120 gram lub niewiele więcej. W zasadzie pół kilograma liofilizowanej żywności wystarczy by przyrządzić solidny posiłek dla czterech osób.