Liofilizaty Treak'n Eat
- -9%trekn eat
DANIE (633) MEKSYKAŃSKA QUINOA
Cena 39,94 zł Cena 43,99 zł43.99 zł cena katalogowa -9%34.30 zł najniższa cena - -8%trekn eat
DANIE (619) CHANA MASALA
Cena 33,14 zł Cena 35,99 zł35.99 zł cena katalogowa -8%28.46 zł najniższa cena
Firma Trek’n Eat to jeden z wiodących producentów żywności turystycznej oraz ekspedycyjnej. W 2004 roku marka stała się częścią szwajcarskiej grupy Katadyn, która specjalizuje się w zrzeszaniu producentów wysoce specjalistycznych i samowystarczalnych systemów żywienia oraz uzdatniania wody. Jeśli do tej pory żywność liofilizowana kojarzyła Ci się bardziej z przysłowiową ,,zupką w proszku” (czytaj ,,z chińską mieszanką chemiczną”) niż z pełnowartościowym, sycącym i zdrowym daniem to chcemy wyprowadzić Cię z błędu. Liofilizacja to dość długi i skomplikowany proces usuwania wody z pożywienia. Najpierw półprodukty-lub częściej- gotowe dania zamrażane są do temperatury ok. -40/-50 stopni. Następnie w specjalnej maszynie próżniowej stopniowo przywracana jest ich pierwotna temperatura podczas, gdy zawarta w posiłkach woda na drodze sublimacji (czyli z pominięciem stanu ciekłego) od razu z nich odparowuje. Jest to także jeden ze sposobów produkcji powszechnie znanej, poczciwej kawy rozpuszczalnej. To właśnie dzięki usunięciu nawet do 90% wody liofilizaty są tak lekkie i łatwe w transporcie, przy równoczesnym zachowaniu pełni wartości odżywczych oraz kalorycznych. Produkty liofilizowane to zarówno śniadania, dania obiadowe, desery jak i przekąski. Dzięki nim, na wielodniowym wymarszu bez dostępu do cywilizacji możesz poczuć się jak w najlepszej restauracji i to na łonie dzikiej natury. Wystarczy gorąca woda oraz łyżka, którą najpierw dokładnie wymieszasz a następnie skonsumujesz swoje sycące danie. Nie musisz się także martwić o ,,zastawę stołową”-większość liofili zalewasz oraz jesz bezpośrednio z opakowania, dzięki czemu zaoszczędzisz miejsce i wyeliminujesz z plecaka zbędne ciężary w postaci kilku garnków i talerzy. Gotując jedynie wodę a nie wieloskładnikowy obiad zużyjesz także zdecydowanie mniejszą ilość gazu/paliwa w kuchence oraz zyskasz coś jeszcze cenniejszego, a mianowice czas, który spędziłbyś siedząc nad garami. No i wspomniana już waga pożywienia liofilizowanego: 180g obiadu z którego po zalaniu wyczarujesz pełnowymiarową ,,michę” jedzenia. A co ze smakiem i przyjemnością konsumpcji? Tu warto wspomnieć o tym, że Liofilizaty Trek’n Eat to nie tylko makaron z sosem pomidorowym - czasy żywieniowej monotonii na wielodniowych ekspedycjach zdecydowanie przeminęły. Wołowina ala Strogonoff, Chilli con Carne czy Danie Myśliwskie z wołowiną i makaronem to tylko niektóre ze smakołyków, jakie zawierają produkowane przez Trek’n Eat liofilizaty. A na deser zupa jagodowa, mus czekoladowy lub krem karmelowy z amaretto. Zdecydowanie po prezentacji menu, jakie zaplanujesz na kolejną ekstremalną wyprawę, ekipę chętnych na nią smakoszy znajdziesz bez najmniejszego problemu. W dodatku dziś posiłki liofilizowane znajdą dla siebie zarówno weganie i wegetarianie, osoby z nietolerancją glutenu czy laktozy oraz chcące po prostu zdrowo się odżywiać. Tak, dobrze przeczytałeś - współcześnie produkowane dania liofilizowane są tak świetnej jakości i smakują na tyle dobrze, że niektórzy turyści wolą w schronisku zamiast tradycyjnych pierogów poprosić o wrzątek do zalania swojego liofa. Tak więc jeśli dbasz o lekkość swojego plecaka,chcesz zaoszczędzić czas nie tracąc przy tym na smaku ani wartościach odżywczych swoich posiłków dania Trek’n Eat to produkty, które nie mogą ujść Twojej uwadze przed kolejną z planowanych ekspedycji.