The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług oraz działań marketingowych - zgodnie z Polityką prywatności.Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. W toku przeglądania naszego portalu możemy gromadzić informacje pochodzące z twojego komputera (tzw. Profilowanie). Szczegółowe informacje, w tym o prawie sprzeciwu znajdziesz w Polityce Prywatności.
Aby sprawdzić dostępność w sklepach stacjonarnych, wybierz najpierw kolor i rozmiar dla tego produktu.
Jeśli widzisz dostępność towaru w danym sklepie i składasz zamówienie z odbiorem osobistym, nie oznacza to, że zakupy można odebrać od razu. Zamówienia z odbiorem osobistym realizujemy z magazynu głównego w ciągu 1 dnia roboczego. O możliwości odbioru zakupów poinformujemy Cię mailowo.
Zupa (469) krem cebulowo- porowy z Pecorino Romano i ciecierzycą jest propozycją posiłku dla tych, którzy szukają rozgrzewającego dania o wyrazistym smaku. Połączenie cebuli, pora i włoskiego sera Pecorino nadają zupie charakter i niepowtarzalność, a szybkość jej przygotowania docenią ci, dla których myśl o jedzeniu jest pierwszą po zrzuceniu plecaka.
Dania liofilizowane, do jakich zalicza się zupa krem cebulowo- porowy są doskonałym rozwiązaniem dla miłośników górskich wędrówek, wycieczek rowerowych, kajakowych, narciarskich czy podróżników. Lekkie, pakowne, łatwo mieszczą się w plecaku lub bagażu i nie stanowią dużego obciążenia. Jednocześnie dzięki procesowi powstawania są pełnowartościowe, bogate w składniki odżywcze i można je przyrządzić jedynie przy użyciu gorącej wody w kilka- kilkanaście minut.
Przygotowana przez polską firmę LYOFOOD zupa krem cebulowo- porowy powstała z naturalnych, wysokiej jakości składników. Producent posiada nawet własne uprawy ziół używanych do tworzenia dań. Posiłki przed procesem liofilizacji są gotowane, a na obydwu etapach produkcji podlegają też kontroli laboratoryjnej, co gwarantuje ich całkowite bezpieczeństwo.
Zaletą dań LYOFOOD oprócz ich lekkości i łatwości przygotowywania są oryginalne smaki. W tym przypadku rozgrzewająca cebula z porem połączone zostały z włoskim serem Pecorino i pożywną ciecierzycą tworząc pyszne, bogate w składniki odżywcze danie, które świetnie sprawdzi się po długim wysiłku fizycznym.
Technologie
Wartość energetyczna 1023 kJ/245 kcal
Porcja pojedyncza
Uczulenia bez glutenu, bez jajek, bez orzechów, bez ryb, bez owoców morza, bez soi
Alergeny laktoza, seler
Waga 65 g
Ilość potrzebnej wody 305 ml
NISKA WAGAPOLSKA MARKAZNACZNIK POZIOMU WODY
Składniki: cebula 26%, por 26%, ziemniaki 17%, ciecierzyca 14%, ser Pecorino Romano 7%, śmietana 5%, szczypiorek, sól, przyprawy, seler Alergeny: laktoza (śmietana, ser), seler Sposób przygotowania: zawartość opakowania zalać gorącą, przegotowaną wodą i wymieszać dokładnie. Zamknąć na zip i odstawić na 10 min. Oderwać górną część opakowania w miejscu nacięcia, ponownie zamieszać. Danie jest gotowe do spożycia.
Żywność liofilizowana jest bardzo popularną wersją odżywiania się podczas długich wędrówek wśród turystów. Coraz szersza grupa miłośników gór zabiera do plecaka liofilizaty. Taka żywność świetnie sprawdza się podczas podróży. Wielu zadaje sobie pytanie co to jest liofilizacja. To proces, w którym zamrożone produkty poddawane są suszeniu. Podczas tego procesu cała woda z tych produktów zostaje usunięcia. Ten typ żywności od dawna był wykorzystywany przez himalaistów. Obecnie jedzenie liofilizowane jest idealnym rozwiązaniem dla turystów górskich, alpinistów czy wspinaczy.
Na czym polega liofilizacja
Pierwszym etapem liofilizacji jest zamrożenie żywności, które są przechowywane w temperaturze poniżej -40 stopni Celcjusza. Tak niska temperatura jest odpowiedzialna za wyginięcie wszystkich bakterii i mikroorganizmów, które mogłyby spowodować powstawanie pleśni czy fermentowanie. W następnym etapie żywność trafia do tzw. próżni średniej, w której dochodzi do parowania wody. Podczas gdy żywność jest w tzw. próżni średniej, dostarczane jest też ciepło, które podtrzymuje sublimację oraz wymraża powstałą parę wodną. Po przebyciu całej drogi procesu liofilizacji otrzymywana jest żywność liofilizowana. Temu procesowi może być poddawana większość produktów, pod warunkiem że w swoim składzie ma wodę oraz jedną z trzech substancji: białko, tłuszcz lub węglowodany.
Żywność liofilizowana - idealny wybór na trekking
W dziale liofilizatów sklepu Skalnik znajdują się gotowe dania liofilizowane, które po zalaniu gorącą wodą, są gotowe do spożycia w kilka minut. Czołowi producenci liofilizatów to polski Lyo Food oraz Travellunch i Trek’n’Eat Taka żywność posiada swoje zalety. Potrawy powstałe w procesie liofilizacji nie tracą swoich właściwości odżywczych. To pełnowartościowe posiłki, które zapewniają niezbędne składniki odżywcze każdemu turyście. Liofilizaty są w postaci bardzo kompaktowej, mało ważą i zajmują niewiele miejsca w plecaku czy torbie podróżnej. Wyróżniają się niską wagą, która najczęściej wynosi od 6 do 10 procent wagi początkowej. Ponadto taka żywność jest bardzo trwała i posiada długi termin ważności do spożycia. Brak wody, która jest usunięta podczas procesu liofilizacji powoduje, że żadne mikroorganizmy nie rozwijają się, co daje tak długi czas przydatności liofilów. Każda torebka z żywnością liofilizowaną jest szczelnie, hermetycznie zamknięta i zawiera pochłaniacz tlenu. Ta żywność nie zawierająca konserwantów. Zachowuje w pełni smak i zapach jedzenia. Największą jej zaletą jest łatwość i szybkość w przygotowaniu. Bardzo ułatwia spożywanie posiłków w terenie, gdy nie ma możliwości przygotowywania jedzenia. Nie zabiera czasu na długie przygotowania, po prostu zalewasz i jesz. Kolejną zaletą jest różnorodność posiłków. Można zjeść zupę, danie główne i również deser. Są też wersje dla wegetarian oraz przygotowane zgodnie z dietą religijną. Jest też wada. Proces liofilizacji jest długotrwały i kosztowny, dlatego żywność liofilizowana jest dość droga. Należy pamiętać, że produkty liofilizowane muszą być przechowywane w suchych warunkach. Gdy zabieramy taką żywność w góry, należy dodatkowo ją zapakować, aby napotkany na szlaku nas deszcze, nie wpłynął na jej właściwości.
Zrezygnuj z konserw. Wybierz liofilizaty i zyskaj różnorodność smaków
Dział liofilizaty oferuje szeroką gamę smaków w opakowaniach jedno i dwuosobowych. Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, zupa serowa fondue po szwajcarsku lub dziczyzna dla smakoszy – to tylko niektóre dania, jakie można zakupić. W daniach warzywnych wyraźnie można rozróżnić groszek, fasolkę i kukurydzę, jajecznica pachnie smażoną cebulką, a między zębami chrupią kawałki bekonu. Wybór deserów jest również bardzo duży: krem karmelowy z amaretto, waniliowa legumina ryżowa czy mus czekoladowy, to tylko niektóre z propozycji dań wyprawowych firmy Trek’n eat. Znajdują się tu również propozycję żywności liofilizowanej marki Lyo Expedition czy Travellunch. Oosby na specjalnych dietach również mogą wybrać liofilizaty. W naszej ofercie znajduja się liofilizaty wegetariańskie oraz wegańskie.