The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług oraz działań marketingowych - zgodnie z Polityką prywatności.Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. W toku przeglądania naszego portalu możemy gromadzić informacje pochodzące z twojego komputera (tzw. Profilowanie). Szczegółowe informacje, w tym o prawie sprzeciwu znajdziesz w Polityce Prywatności.
Aby sprawdzić dostępność w sklepach stacjonarnych, wybierz najpierw kolor i rozmiar dla tego produktu.
Jeśli widzisz dostępność towaru w danym sklepie i składasz zamówienie z odbiorem osobistym, nie oznacza to, że zakupy można odebrać od razu. Zamówienia z odbiorem osobistym realizujemy z magazynu głównego w ciągu 1 dnia roboczego. O możliwości odbioru zakupów poinformujemy Cię mailowo.
Danie (65) puree ziemniaczane ze szpinakiem 1 os. jest wegetariańską potrawą, która świetnie nada się na posiłek podczas wycieczki w terenie czy na szybki lunch w pracy. Postać liofilizatu sprawia, że danie przygotowuje się w ciągu kilku minut, a także jest bardzo lekkie i łatwe w transporcie. Puree ziemniaczane ze szpinakiem jest daniem bezmięsnym, ale znajdują się w nim produkty zwierzęce takie jak mleko, śmietana czy masło. Nie zwiera także glutenu i może być spożywane przez osoby będące na diecie go pozbawionej. Zawiera wszystkie potrzebne organizmowi składniki odżywcze, które pomagają uzupełnić niedobory powstałe na przykład podczas wysiłku fizycznego, wędrówki w górach czy w pracy. W 100 g produktu znajduje się 57 g węglowodanów i 9,7 g białka. Liofilizowana postać dania sprawia, że jest ono bardzo praktyczne w przygotowaniu, transporcie i przechowywaniu. Wystarczy zalać je gorącą wodą bezpośrednio w torebce, zamieszać i odstawić by po 5-10 min cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem. Niewielka waga i małe rozmiary sprawiają, że torebkę można bez problemu wrzucić do plecaka, rowerowej sakwy czy kajaka. Nie zabiera miejsca i nie obciąża bagażu, a w chwili gdy dopadnie głód będzie prawdziwym ratunkiem.
Właściwości
niewielka waga i duża pakowność
porcja wystarczająca na solidny posiłek dla jednej osoby
dobrze zbilansowane składniki odżywcze
szybkie przygotowanie, do którego potrzeba jedynie gorącej wody
można zalewać bezpośrednio w torebce
gotowe w 5-10 min
łatwy transport
danie bezglutenowe
odpowiednie dla wegetarian
Technologie
Wartość energetyczna 417 kcal/1751 kJ (na 100 g)
Porcja pojedyncza
Uczulenia bez glutenu, bez jajek, bez orzechów, bez ryb, bez owoców morza, bez soi
Alergeny laktoza, seler
Waga 125 g
Ilość potrzebnej wody 450 ml
NISKA WAGADANIE WEGETARIAŃSKIEBEZ GLUTENU
Skład: ziemniaki 48%, masło w proszku, maltodekstryna, szpinak 7%, śmietanka w proszku, marchewka, por, olej palmowy, cebula, odtłuszczone mleko w proszku, sól, ekstrakt drożdży, ekstrakty przypraw Alergeny: mleko, śladowe ilości selera Sposób przygotowania: zalać 450 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę i odczekać 5-10 min.
Żywność liofilizowana jest bardzo popularną wersją odżywiania się podczas długich wędrówek wśród turystów. Coraz szersza grupa miłośników gór zabiera do plecaka liofilizaty. Taka żywność świetnie sprawdza się podczas podróży. Wielu zadaje sobie pytanie co to jest liofilizacja. To proces, w którym zamrożone produkty poddawane są suszeniu. Podczas tego procesu cała woda z tych produktów zostaje usunięcia. Ten typ żywności od dawna był wykorzystywany przez himalaistów. Obecnie jedzenie liofilizowane jest idealnym rozwiązaniem dla turystów górskich, alpinistów czy wspinaczy.
Na czym polega liofilizacja
Pierwszym etapem liofilizacji jest zamrożenie żywności, które są przechowywane w temperaturze poniżej -40 stopni Celcjusza. Tak niska temperatura jest odpowiedzialna za wyginięcie wszystkich bakterii i mikroorganizmów, które mogłyby spowodować powstawanie pleśni czy fermentowanie. W następnym etapie żywność trafia do tzw. próżni średniej, w której dochodzi do parowania wody. Podczas gdy żywność jest w tzw. próżni średniej, dostarczane jest też ciepło, które podtrzymuje sublimację oraz wymraża powstałą parę wodną. Po przebyciu całej drogi procesu liofilizacji otrzymywana jest żywność liofilizowana. Temu procesowi może być poddawana większość produktów, pod warunkiem że w swoim składzie ma wodę oraz jedną z trzech substancji: białko, tłuszcz lub węglowodany.
Żywność liofilizowana - idealny wybór na trekking
W dziale liofilizatów sklepu Skalnik znajdują się gotowe dania liofilizowane, które po zalaniu gorącą wodą, są gotowe do spożycia w kilka minut. Czołowi producenci liofilizatów to polski Lyo Food oraz Travellunch i Trek’n’Eat Taka żywność posiada swoje zalety. Potrawy powstałe w procesie liofilizacji nie tracą swoich właściwości odżywczych. To pełnowartościowe posiłki, które zapewniają niezbędne składniki odżywcze każdemu turyście. Liofilizaty są w postaci bardzo kompaktowej, mało ważą i zajmują niewiele miejsca w plecaku czy torbie podróżnej. Wyróżniają się niską wagą, która najczęściej wynosi od 6 do 10 procent wagi początkowej. Ponadto taka żywność jest bardzo trwała i posiada długi termin ważności do spożycia. Brak wody, która jest usunięta podczas procesu liofilizacji powoduje, że żadne mikroorganizmy nie rozwijają się, co daje tak długi czas przydatności liofilów. Każda torebka z żywnością liofilizowaną jest szczelnie, hermetycznie zamknięta i zawiera pochłaniacz tlenu. Ta żywność nie zawierająca konserwantów. Zachowuje w pełni smak i zapach jedzenia. Największą jej zaletą jest łatwość i szybkość w przygotowaniu. Bardzo ułatwia spożywanie posiłków w terenie, gdy nie ma możliwości przygotowywania jedzenia. Nie zabiera czasu na długie przygotowania, po prostu zalewasz i jesz. Kolejną zaletą jest różnorodność posiłków. Można zjeść zupę, danie główne i również deser. Są też wersje dla wegetarian oraz przygotowane zgodnie z dietą religijną. Jest też wada. Proces liofilizacji jest długotrwały i kosztowny, dlatego żywność liofilizowana jest dość droga. Należy pamiętać, że produkty liofilizowane muszą być przechowywane w suchych warunkach. Gdy zabieramy taką żywność w góry, należy dodatkowo ją zapakować, aby napotkany na szlaku nas deszcze, nie wpłynął na jej właściwości.
Zrezygnuj z konserw. Wybierz liofilizaty i zyskaj różnorodność smaków
Dział liofilizaty oferuje szeroką gamę smaków w opakowaniach jedno i dwuosobowych. Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, zupa serowa fondue po szwajcarsku lub dziczyzna dla smakoszy – to tylko niektóre dania, jakie można zakupić. W daniach warzywnych wyraźnie można rozróżnić groszek, fasolkę i kukurydzę, jajecznica pachnie smażoną cebulką, a między zębami chrupią kawałki bekonu. Wybór deserów jest również bardzo duży: krem karmelowy z amaretto, waniliowa legumina ryżowa czy mus czekoladowy, to tylko niektóre z propozycji dań wyprawowych firmy Trek’n eat. Znajdują się tu również propozycję żywności liofilizowanej marki Lyo Expedition czy Travellunch. Oosby na specjalnych dietach również mogą wybrać liofilizaty. W naszej ofercie znajduja się liofilizaty wegetariańskie oraz wegańskie.